Kwalfontein , 2022

70x120 cm (Dxh)

Feitelijk

Alles aan kwallen lijkt paradoxaal:

  • Het zijn jagers zonder zintuigen en hersenen.
  • Ze bewegen als een soort ‘perpetuum immobile’ terwijl ze niet beschikken over spieren of een centraal zenuwstelsel; ze hebben geen bloedsomloop, geen hart; geen ego, geen zelf. Ze bewegen eeuwig in dezelfde kadans, zonder intentie, richting of doel.
  • Kwallen bestaan in deze vorm al ruim 600000 jaar. Onsterfelijk, zich voortplantend en klonend. Kwallen zijn dus mogelijk ook verschijningen die genetisch identiek zijn.
  • Kwallen zijn zowel schimmel, plant én dier.

Dit zet ‘de zin van het leven’ in een heel ander perspectief:

Als identiteitsloos leven 700 miljoen jaar onveranderlijk kan bestaan terwijl alle identiteitshebbende organismen continu (‘moeten’) evolueren om voort te kunnen blijven bestaan: wat betekent dit voor de levensvatbaarheid en evolutionaire duurzaamheid van het ‘ego’: het hebben van een identiteit.

Spiritueel gezien laat de kwal weten dat er altijd een manier is om te overleven en uit een moeilijke situatie te komen: klaar om het leven te accepteren. De kwal nodigt uit meer in je eigen instincten en krachten te geloven. Op je hart te vertrouwen en je eigen emoties te volgen; je te laten meevoeren met de stroming van het moment. De natuur zal voor alles zorgen, zoals ze altijd heeft gedaan en zal blijven doen.