Harriet Tubman 2023

26x27x25 cm (bxhxd) Zwart bakkende klei

Harriet Tubmann 1822-1913

 

Harriet werd omstreeks 1822 in Noord-Amerika in de staat Maryland geboren als Araminta “Minty” Ross. Haar ouders waren slaven en werkten op een grote plantage van een wit grootgrondbezitter. Als opgroeiend kind werd Minty verhuurd aan een planter in de buurt en deed zware arbeid op het land.  Toen haar baas probeerde haar te verkopen omdat zij door ziekte als slavin minder waard was, besloot zij te vluchten zonder haar man daarvan op de hoogte te brengen.

Als vrouw en slavin ondernam zij een uiterst gevaarlijke, nachtelijke tocht van zo’n 130 km.

Harriet vestigde zich in Philadelphia, waar ze lid werd van de Underground Railroad, een clandestien netwerk van smokkelroutes, bestaande uit onderduikadressen van vrije slaven en zwarte en witte mensen die de slavernij wilden afschaffen ( de zgn. ‘Abolutionisten’).

Tubmans moed, slimheid en doorzettingsvermogen waren een inspirerend voorbeeld voor de vluchtende slaven. In totaal ondernam zij 19 tochten naar het Zuiden via de Underground Railroad en bevrijdde meer dan driehonderd slaven.

Ook na afschaffing van de slavernij (1865) bleef Harriet Tubman tot aan haar dood actief en zette zich onder meer in voor het vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten. Op 10 maart 1913 stierf Harriet Tubman op 92-jarige leeftijd.

Bron: ã Harriet Tubman Huis