About Peter van der Beek

Vanuit het besef dat niets op zichzelf staat, experimenteer ik als mens en (dus) als kunstenaar met verschillende disciplines, kaders en perspectieven. Dat zet oa. ruimte tegenover beperking. De paradox van de natuur, of ‘Leven’, inspireert me eindeloos; gevoed door wetenschap en filosofie. Dit uit zich o.a. in het combineren van diverse technieken en materialen.

Mijn werk is altijd autobiografisch; ik werk intuïtief en druk niet-voor-de-hand-liggende verbanden, emoties en transities uit vanuit een diep besef en gevoel van verbinding met Moeder Aarde.
Onderdrukking transformeren naar verbinding is een belangrijk thema in mijn zielelijn. Spirituele intuïtie is altijd leidend in het maak-proces. “Mijn ego moet zich er niet mee bemoeien”: overgave aan wat wil gebeuren.

De paradoxen van kwallen bijvoorbeeld; geen brein en dus vermoedelijk geen emotioneel bewustzijn –maar het zijn wel roofdieren! Kwallen zijn onsterfelijk maar kunnen zich toch voortplanten en zelfs klonen. Ze zijn de gemeenschappelijke voorouder van en daarmee de still existing link tussen planten, dieren en schimmels. Hun majestueuze voorkomen, kleuren en perpetuum-slow motion ervaar ik als muziek; een verbeelding van diepe verlangens en emoties. Mijn kunst drukt dat uit.

Spiritueel gezien laat de kwal weten dat er altijd een manier is om te overleven en uit een moeilijke situatie te komen: klaar om het leven te accepteren. De kwal nodigt uit meer in je eigen instincten en krachten te geloven. Op je hart te vertrouwen en je eigen emoties te volgen; je te laten meevoeren met de stroming van het moment. De natuur zal voor alles zorgen, zoals ze altijd heeft gedaan en zal biljven doen. 

Persoonlijk
Geboren in 1974 in NoordHolland, als zoon van een Indonesische vader en een Europese moeder.
Van mijn vader heb ik de Oosterse oordeelloosheid en blik op de wereld. ‘Same same, but different’ is de Thaise uitdrukking die dat zo mooi verwoordt. Hij leerde me nieuwsgierig naar Moeder Aarde te zijn en daar vol verwondering naar te kijken.
Mijn moeder bood grenzeloze vrijheid in creativiteit en spel. Ze is voorbeeld in vrijgevochtenheid. Ironisch genoeg verlangde ze naar een dochter. .

Ik ben in Enschede naar de kunstacademie gegaan. Daar werd ik opgeleid om kunstenaar met een grote K te zijn. Terwijl ik behoefte had aan het leren van een ambacht. Vervolgens heb ik in Eindhoven HTS Motorvoertuigtechniek en HTS Electrotechniek in Den Haag afgerond. In de technische hoek, dus. Daarmee heb ik aan de wens van mijn vader voldaan: om een echt vak te leren.

Sinds 2021 ben ik in Loppersum neergestreken. Daar geniet ik van de tuin, de kas en de mogelijkheden die wij op het erf bieden. Sinds de onvoorwaardelijke Liefde weer aanwezig is in mijn leven, is er ruimte om de creatieve energie rijkelijk te laten stromen.

Mijn Leermeesters:
Arthur van Leeuwen (Painter)
Beatrijs van Rheeden (Keramiste)
Marilyn Josiena (Portrettist)

Mijn inspiratoren:
Jean-Michel Basquiat
Arthur van Leeuwen
Lita Cabellut